header banner
Default

Aan zonnepaneeleigenaren wordt een vaste terugleveringsheffing opgelegd door de leverancier


Table of Contents

    Is een accu wel zinvol? Je kan dat geld ook investeren in nóg meer zonnepanelen (als je de ruimte hebt). Die gaan langer mee dan een accu en zijn goedkoper in aanschaf. En in de toekomst is afgesproken dat er een terugleververgoeding van 80% komt. Vraag me werkelijk af wat in dit geval slimmer is.

    Is een accu wel zinvol? Je kan dat geld ook investeren in nóg meer zonnepanelen (als je de ruimte hebt). Die gaan langer mee dan een accu en zijn goedkoper in aanschaf. En in de toekomst is afgesproken dat er een terugleververgoeding van 80% komt. Vraag me werkelijk af wat in dit geval slimmer is.

    Ja ...
    ...
    ...
    ...
    A, uitleg... :)

    Ik geef een voorbeeld van men oudjes. Die hebben 14 panelen van 420W op het dak liggen. Dat is 6K maar 40% ligt op noord dak en doet rond de 30 a 40% minder goed in de winter maanden.

    Zo een panelen zijn goedkoop ja ... MAAR ... wanneer gebruik je het meeste van je elektriciteit. Als je niet van thuis werkt/leeft, dan is veel van je energie gebruik juist wanneer je thuis komt. Je kan dat opvangen door timers op je wasmachine/vaatwasser, opwarmen van water op voorhand enz.

    Nu, de oudjes hadden een 2.5K batterij liggen, en dat ding was iedere dag in de wintermaanden leeg (opgeladen maar volop gebruikt dezelfde dag). In de Lente, idem ... Intussen hebben ze de batterij verhoogt van 2.5K naar 5K omdat ze inzagen dat ze totaal te weinig capacity hadden voor de avent of iets donkere dagen.

    Zelf nu in de zomer met 5K batterij, laad de batterij iedere dag van 7h tot 10 a 12H op, vandaag was dat 4.3K dat de batterij geladen heeft. In de ZOMER! Dat betekend dat men gisteren 4.3K gebruikt heeft in de avent/nacht/donkere momenten. Op sommige dagen is dat 3K, andere 2.5K maar nooit onder dat nummer. Ze koken met gas, het water is verwarmend in de dag met een relay, de vaatwasser/wasmachine is aan in de dag.

    Waar is de consumptie? Eten maken = oven, andere toestellen, TV aan, Lampen, PC/Laptops aan en dan een 100 a 150W verbruik in de nacht. En dat maal 8h+ van geen zon productie loopt snel op. Ja, hun passief gebruik is hoog en weet eigenlijk nog altijd niet waar dat allemaal zit. Paar cameras is 1 gebruiker dat we van weten. Je verbasend hoeveel sluipstroom gebruikers ook zuigen. Oude clock, well, ding gebruikt 2W constant.

    Nu, als je geen batterij had en meer panelen. Well, ... je levered gewoon veel meer terug aan het net. En dat is goed en wel als je een systeem hebt waar iedere KW teruggegeven, is 1 dat je later kan opzuigen. Maar in veel landen is 1KW terug een 6 a 8Cent, en het gebruiken zelf is 30 a 40 cent. Aka, van iedere 1KW dat je terugvloeit, krijg je maar 1/5 a 1/6 van terug. Hell, in Spanje hebben ze nu al een cap , waarbij wat je gebruikt in dezelfde maand periode, je niet eens terugkrijgt, en als je factuur onder 0 euro gaat, dan is het gewoon nul. Leuk in de Zomer, minder leuk in de winter waar je toch nog altijd, zelf in Spanje, dagen hebt dat je van het net zit te halen.

    En toekomst? Well, we weten hoe dat gaat. Meer en meer belastingen en andere beperkingen. Zal je niet verbazen dat meer en meer mensen, zelf in België, volledige offgrid gaan, met massive 30 a 40K batterijen. Ironisch genoeg, als je de link volgt dat ik stuurde, kost je dat 10K in batterijen. Vroeger koste dat je 50K, niet doenbaar, enkel voor de rijke, nu ...

    In de praktijk is veel panelen leggen leuk, zo lang het terugvloei systeem werkt. Maar nu komen er ook al van die spullen dat je Zonnepanelen uitgeschakeld kunnen worden van remote, als er te veel zonne-energie productie is, en de net provider het niet aankan. Plop, je panelen uit. Aka, je zuigt van het net, op VOLLE ZONDAGEN. En die verloren terugvloei, weeeeeeel ... uw probleem in de praktijk. M.a.w, het idee van je dak vol leggen met 20 a 30 panelen en mini centrale spelen is al lang door de netbeheerders gekend en ze nemen maatregelen. Aka, terugvloeien, ja, zo lang het hun uitkomt.

    En de oplossing voor al die rotzoi, is gewoon batterijen gaan. Zetten ze je panelen uit, well, je kan leven op de batterij op die momenten zonder 1 cent uit te geven aan het net. En wanneer ze terug actief gaan, batterijen terug volladen. En al de voordelen dat ik hierboven opsomde erbij!

    Enkel een zot zet panelen deze dagen zonder een deftige batterij. Hell, ik raad mensen meer en meer aan om uit te kijken naar volledige off-grid te gaan, met een generator als backup en een paar extra panelen voor de winter. Of minimaal grotere batterijs. Kostprijs? Minder dan je denkt want grotere in batterij te gaan, is op de totaal installation prijs maar 10 a 15% en een paar extra panelen is vaak maar 5% meer. Het probleem is dat veel installateurs volop $$$ vragen voor batterijen, terwijl de marktprijs gerust 1/3 is van wat ze vragen. En de instaltlatie van die dingen is letterlijk plaatsen, 2 kabels ( en DC fuses) aansluiten aan de Inverter, dat is het. Maar u wilt batterij? O meneer, dat kost extraaaaaa. Kijk goed rond en laat u niet vangen. Men ouders hebben die fout gemaakt met bestellen voor mij te vragen om R&D te doen. En ja, daarom dat ik er nu zoveel over ken. Had snel door dat ze fout gemaakt hadden maar ja.

    Sources


    Article information

    Author: Taylor Hernandez

    Last Updated: 1698106803

    Views: 1548

    Rating: 3.9 / 5 (60 voted)

    Reviews: 90% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Taylor Hernandez

    Birthday: 1964-12-29

    Address: 524 Oneill Corners Apt. 451, Carlabury, MO 72248

    Phone: +3664269623263316

    Job: Blockchain Developer

    Hobby: Origami, Pottery, Wine Tasting, Tennis, Hiking, Cooking, Poker

    Introduction: My name is Taylor Hernandez, I am a strong-willed, rare, unyielding, bold, risk-taking, cherished, dazzling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.